ONI ŽIVE

06.07.2012. /

 PETAK /

 21:30 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA:
SAD
GODINA:
1988
REDATELJ:
John Carpenter
ULOGE:
Roddy Piper, Keith David, Meg Foster
ŽANR:
SF
TRAJANJE:
94 min
ORIGINALNI NASLOV:

They live

SINOPSIS:

Carpenterov film iz 1988 „Oni žive“, dijelom znanstvenofantastični horor, dijelom crna komedija, odražava je tada aktualan strah od slabljenja gospodarstva u kulturi pohlepe i potrošnje radi dokazivanja statusa.

Priča slijedi bezimenog lutalicu – spominje ga se samo kao „Nada“ – koji otkriva kako vladajuću klasu unutar bogate elite zapravo čine izvanzemaljci koji upravljaju društvom koristeći subliminalne poruke u masovnim medijima odnosno poseban signal unutar televizijskog programa kojim skrivaju svoj pravi izgled. John Carpenter napisao je i scenarij za ovaj film, ali pod pseudonimom Frank Armitage, što je i ime jednog od likova u filmu.

BIO:

John Howard Carpenter (r. 1948.) je američki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj. Iako je Carpenter radio u brojnim filmskim žanrovima tijekom karijere koja traje četiri desetljeća, njegovo se ime najčešće povezuje s hororom i znanstvenom fantastikom. John Carpenter školovao se na sveučilištu Zapadnog Kentuckyja. Kratke filmove počinje snimati 1962. te je godine 1970. dobio Oscara u kategoriji Best Live-Action Short Subject za film „The Resurrection of Broncho Billy“ (1970). Carpenter je sredinom sedamdesetih osnovao band koji se zvao The Coupe de Villes.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​