DINA ALEJANDRA JODOROWSKOG

02.07.2015. /

 ČETVRTAK /

 21:15 /

 Ljetna pozornica Tuškanac

ZEMLJA:
Francuska / SAD
GODINA:
2013
REDATELJ:
Frank Pavich
ULOGE:
lejandro Jodorowsky, Michel Seydoux, H.R. Giger, Chris Foss, Brontis Jodorowsky
ŽANR:
Dokumentarni
TRAJANJE:
88 min
ORIGINALNI NASLOV:

JODOROWSKY’S DUNE

SINOPSIS:

JODOROWSKY’S DUNE je briljantan nagrađivani dokumentarac u režiji američkog filmaša hrvatskog podrijetla Franka Pavicha o najboljem filmu nikad snimljenom! Kultni čileanski redatelj Alejandro Jodorowsky pokušao je krajem 1970-ih pretvoriti DINU Franka Herberta u najspektakularniji SF svih vremena no čak niti moćni Hollywood nije imao dovoljno love za njegovu viziju. Jodorowsky je na filmu htio Pink Floyde, Salvadora Dalija, H.R. Gigera, Micka Jaggera, Orsona Wellesa i druge velikane i uspijeva definirati budućnost žanra bez obzira na krah svog projekta.

Godine 1974. čileanski redatelj Alejandro Jodorowsky, čiji su filmovi EL TOPO i THE HOLY MOUNTAIN pokrenuli i konačno definirali fenomen ponoćnih filmova, počeo je raditi na svom najambicioznijem projektu ikad. U njemu glumi njegov tada 12-godišnji sin Brontis, zajedno s Orsonom Wellesom, Mickom Jaggerom, Davidom Carradineom i Salvadorom Dalijem. U filmu se koristi glazba benda Pink Floyd te umjetnost nekih od najprovokativnijih talenata ere, uključujući HR Gigera i Jeana Moebiusa Girauda! Jodorowskyjeva adaptacija SF romana Franka Herberta DUNE trebala je zauvijek promijeniti kinematografiju. Nažalost nikada nije završen, a ovo je film o tom stvaranju.

BIO:

Režiser i producent Frank Pavich je hrvatsko-američki Njujorčanin, a trenutno živi u Ženevi. Godine 1995., sa samo 22 godine, režirao je kultni underground dokumenta-rac NYHC. Nakon toga je bio koproducent na filmu DIE MOMMIE DIE! (posebna nagrada žirija na Sundanceu 2003.). Osim toga, proveo je godine u igranom filmu i na televiziji. JODOROWSKY’S DUNE je Pavichev prvi dugometražni film koji je 2013. godine imao svoju premijeru u Cannesu kao dio popratnog programa Quinzaine des Realizateurs.

Sva prava pridržana 2020 Fantastic Zagreb Film Festival

Made with by DEMODE​​